FAGÉL  Üdvözöllek honlapunkon FÉNYLAKK kft.1038.Düne u 19.Tel/Fax: (36+1) 245-3904  FAGÉL.

Welcome to the beautiful garden


Fénylakk kft. 1038. Dűne u 19. fenylakk.hu MINTABOLTUNK Budapest 1038. Dűne u 19. Tel/Fax: (36+1) 245-3904 PARTNERÜNK

Sok szeretettel üdvözöljük honlapunkon. Minden kedves felhasználónak szeretnénk segiteni. Ha kérdése van nyugodtan írjon telefonáljon segitünk.

FAGÉL FÉNYLAKK kft. FAGÉL

A fagél a kezelés helyén rugalmas, szellőző bevonatot képezve tartós védelmet nyújt és megakadályozza a seb utólagos befertőzését.

A faseb kezelésről

A lomblevelű fák sebei általában gyorsabban gyógyulnak be, mint a tűlevelűekéi, mivel törzsükben és ágaikban több tartalék tápanyaggal rendelkeznek, a tűlevelűek viszont képesek gyantával befedni a sebet, gátat szabva ezzel a fertőzéseknek.

Emellett a különféle fafajok sebhegedő-képessége is jelentősen eltér. A gyümölcsfák közül az alma, körte jobban regenerálódik, mint a csonthéjasok és héjasok. A díszfák közül különösen jó a vadgesztenye, ezüstjuhar, tölgy, nyár, hárs és tiszafa hegedőképessége, viszont igen gyenge a gyertyáné, az ezüst-, és erdei fenyőé, a mezei juharé, a bibircses nyíré, a fehér fűzé és a páfrányfenyőé.

A sebek gyógyulását nagymértékben befolyásolja a fák erőnléti állapota, ami a környezeti adottságok, a kezelés, és a kor függvénye. A legyengült, beteg vagy öreg fák sokkal nehezebben gyógyulnak, mint a fiatalabbak és egészségesebbek. A sűrűn, vagy rossz helyre ültetettek szintén nehezen regenerálódnak. A ritka metszés magával hozza a nagy sebek képződését, minek hatására sok erőteljes új hajtás képződik. Ezeket aztán évekig ritkíthatjuk mire helyreáll a korona szerkezete. A ritkán végzett metszés szintén rossz következménye, hogy ha túl hirtelen tesszük ki a törzset a nap perzselő hatásának, sokszor az is a fagyhoz hasonló nehezen gyógyuló kéregrepedésekhez vezet.
A sebeket lezáró hegszövetek kialakulása elsősorban a fotoszintézis során keletkezett anyagokkal való ellátottságtól függ. Ezért a seb akkor gyógyul jól, ha szélei szomszédosak az asszimiláta-szállító aktív háncsszövetekkel, valamint a seb felett levelek helyezkednek el. Ha csonkot hagyunk és azon nincs rejtett rügy sem, akkor nem fog begyógyulni a seb, hanem elszárad.
Nagyobb ágakat a törzshöz legközelebb, azzal párhuzamos metszlappal vágjunk le. Fontos, hogy a seb felülete egyenletes legyen, ezért éles metszőollóval dolgozzunk, vigyázzunk, hogy a kéreg ne szakadjon le. A vastagabb ágakat több menetben vágjuk le, először az alaptól nagyobb távolságra, majd a megmaradó csonkot.

A sebek kezelése azért fontos, mert a sérülések utat nyitnak a különféle káros mikróbák, főleg a kórokozó gombák számára, melyek a fatest korhadását is okozhatják. Ezért a sebek hegszövettel való teljes lezáródásáig gondoskodnunk kell azok lezárásáról és fertőtlenítéséről. Ezt sebkezelő anyagokkal érjük el. Kisebb sebeknél elég a metszés utáni réztartalmú permetezés, nagyobbaknál viszont ún. fasebkezelő anyagokat használjunk. Ezek lehetnek paszták - pl. Betica, Fagél - , kenőcsök - pl. Biocera, Fabalzsam, Fadoktor, Florasca, Vulneron -, és aeroszol (Faplaszt). Az olajfesték is jobb mint a semmi, de nem ad olyan tartós védelmet - sőt esetenként gombaölő és gyógyító hatást -, mint az imént említett anyagok.
Ne feledkezzünk el a régóta ejtett, de be nem gyógyult sebek kitisztításáról és újbóli lezárásáról sem! Nagyobb korhadásokat kaparjunk ki, és ha víz gyűlhet össze bennük biztosítsuk valamilyen módon annak elvezetését, akár úgy, hogy lyukat vágunk a törzs oldaláb

A FAGÉL  -  OLTVÁNYKEZELŐ PASZTAKÉNT IS KÍVÁLÓ.

A két növényrész összeillesztése után FAGÉLLEL ecsettel bekenjük a

felületüket. A paszta megszáradása után rugalmas, gumiszerű gyűrűként

rögzíti, védi az oltást. A hatékonyság – megeredés – a 90%-ot is elérheti,

ami az oltóviaszoknál nagyon jó eredmény!

 

A FAGÉL  - VADRÁGÁSOK MEGELŐZÉSÉRE  ÉS KEZELÉSÉRE IS ALKALMAS.

A veszélyeztetett fák törzsét kenjük be FAGÉLLEL, ez  megszáradva

lélegző bevonatként a fát nem károsítja, de a vadak / őzek, vaddisznók, stb./

nem szeretik, így a fakéreg lerágásával, sok esetben a fatest letépésével a fát

nem tehetik tönkre. A már rágott fakéreg vagy fatörzs pótlására, kezelésére

is sikeresen alkalmazható. Önmagában a FAGÉL paszta, vagy finom, szitált fűrészporral összekeverve. Ezzel, nagyobb méretű, mély fa üregeket is bevonhatunk.

 Jól összeépül a károsított élőfa anyagával, jelentősen meghosszabbítva annak

élettartamát.

GALLERY

Flower Rose Butterfly Twin Flower Reflection

HIDRO-BUILD  kft.